Ciasta i Wypieki

Przepisy na ciasta z własnego doświadczenia.

Get Adobe Flash player

Delicjusz

Przygotowanie:  Białka oddzielamy od żółtek, te pierwsze ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut. Potem dodajemy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao, na średnich obrotach miksujemy tylko do połączenia składników (chodzi o to, by nie zaburzyć puszystej struktury ubitych białek). Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy do suchego patyczka, u mnie dokładnie 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Biszkopt studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy na blat. Powinien ładnie równiutko wyrosnąć, bez zbędnych górek. Biszkopt studzimy, a potem przecinamy na dwa blaty. Spodni blat ciasta smarujemy cieniutko powidłami lub dżemem. 

W 1 szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałe dwie zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Gorący(!) rozprowadzamy delikatnie na posmarowanym blacie, przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta (natychmiast) i lekko dociskamy.Następnie nasączamy wybraną wersją ponczu.Orzechy zagotowujemy z mlekiem i trzymamy na małym ogniu do momentu aż masa będzie gęsta, a mleko mocno się zredukuje (uwaga, caly czas mieszamy, bo łatwo się przypala). 

Masę schladzamy do temperatury pokojowej. Miękkie masło ewentualnie margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy orzechy i ucieramy energicznie do uzyskania puszystego kremu (w tym momencie sprawdzamy czy krem jest dla nas wystarczająco słodki).Masę wykładamy na nasączone ciasto i wygładzamy powierzchnię, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 2 - 3 godzin). Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Na koniec wierzch ciasta ozdabiamy ulubionymi bakaliami.









SKŁADNIKI








Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci
DSTSS pod numer 7243 koszt smsa (2,46zł)


Już nie długo nowe Przepisy